Kanada

Kanada to kraj gigantycznych przestrzeni, niedźwiedzi, Gór Skalistych, prerii, Indian i drogowych objazdów o niewyobrażalnych długościach.
Na Zachodzie kowboje, nafciarze, pionierzy górscy, lasy, wyspy, jeziora i przyroda w najczystszej formie. Wschód natomiast to typowo amerykańskie, polityczne centrum kraju.
Co ciekawe kraj dzieli gigantyczne pole kukurydzy.
Kanada to kraj dla osób lubiących spędzać dużo czasu w samochodzie, trekkerów, fotografów, rybaków, surferów, czy poszukiwaczy przygód.
Obywatele Polski nie potrzebują aktualnie wiz turystycznych, by odwiedzić Kanadę, jednak 15 marca 2016 roku Kanada wprowadziła dla podróżujących (nie tylko z Polski) obowiązek posiadania eTA (Electronic Travel Authorisation – elektroniczna autoryzacja podróży). Obowiązek ten spoczywa na osobach, które podróżują drogą lotniczą; podróżujący do Kanady drogą morską lub lądową eTA nie potrzebują. Otrzymanie eTA jest procesem krótkim i odbywa się drogą internetową. Należy podać dane osobowe i udzielić odpowiedzi na kilka pytań, m.in., czy kiedykolwiek odmówiono nam wizy turystycznej do innego kraju, czy byliśmy aresztowani lub karani.

Mount Robson najwyższy szczyt w Kanadzie sięgający 3954 m n.p.m. Nazwa szczytu nadano po Colinie Robertsonie.
Niagara wodospad na rzece Niagara.Wodospad Niagara potężny na 51 m wysokości i 790 m szerokości.
Domki kanadyjskie
Budynek w Kanadzie. Budynek mieszkalny w Montrealu w Kanadzie. Składa się z 354 modułów, która łączna wysokość sięga 12 pięter.

Wybierz rodzaj wizy. Pośrednictwo od 89PLN

  • eTA (pobyt do 6 miesięcy, turystyka, odwiedziny rodziny/znajomych)
Typ wizy:
Wiza Turystyczna
Krotność wizy:
Wielokrotna
Czas wyrobienia wizy:
Standardowy 1-3 dni
Cena:
KOSZT eTA 114 PLN
Imię i Nazwisko:
Email:
Telefon:
Uwagi:

Wymagane dokumenty:

1. wypełniony wniosek [pobierz]
2. skan paszportu (strona ze zdjęciem) ważny minimum 6 miesięcy, ten sam, który był używany w czasie aplikacji

Ważne informacje

  • Konsulat ma prawo odmowy wydania wizy, zmiany wnioskowanej krotności, zmiany terminu ważności wizy bez podania przyczyny.
  • Czas wyrabiania wiz podano w dniach roboczych konsulatu.
  • Electronic Travel Authorization (eTA) jest wymagana w przypadku podróży do Kanady tylko drogą lotniczą.
  • W trakcie aplikacji możesz zostać poproszony o dodatkowe dokumenty np. zaświadczenie medyczne.
  • Ostatecznie o wjeździe i długości pobytu w Kanadzie decyduje służba graniczna, która po przylocie poprosi Cię o dokumenty (eTa i paszport) i zada kilka pytań.

Najczęściej zadawane pytania

1. Wizy do Kanady nie są już potrzebne, dlaczego Państwo macie je na stronie?
Wizy do Kanady nie są już wymagane, ale istnieje inny wymóg wjazdowy dla obywateli Polski, tak zwana eTA (Electronic Travel Authorization). Dla większości naszych klientów eTA jest kojarzona z wizą.

2. Co to jest eTA do Kanady i ile jest ważna?
eTA, czyli Electronic Travel Authorization to rodzaj wymogu wjazdowego do Kanady, którym powinny się legitymować osoby przekraczające granicę Kanady drogą lotniczą. eTA jest ważna przez pięć lat lub do momentu wygaśnięcia ważności paszportu.

3. Czy można przedłużyć eTA w nowym paszporcie?
Niestety nie, eTA przypisana jest do numeru paszportu. Jeśli więc otrzymasz nowy paszport, znów trzeba ubiegać się o nowy dokument eTA.

4. Jak długo trwa wyrobienie eTA w celach turystycznych?
Wyrobienie dokumentu trwa zazwyczaj od 1 do 3 dni. Czasem eTA jest dostępna już po kilku minutach, a czasem dopiero po 3 dniach.

5. Czy muszę wydrukować potwierdzenie otrzymania eTA?
Nie ma takiego obowiązku, ale lepiej na wszelki wypadek wydrukować. Twoja podróż odbędzie się na podstawie paszportu, który podałeś podczas ubiegania się o eTA. Jest ona przypisana elektronicznie do tego paszportu.