FAQ - wiza24

FAQ

ROSJA

1. Co to jest Voucher turystyczny?
Voucher Turystyczny jest to akie jakby zaproszenie do wizy turystycznej. Jeśli nie posiadają Państwo vouchera, a jedynie rezerwację hotelową, możemy taki voucher wystawić . Na voucherze będzie widniał hotel, kóry Państwo wcześniej zarezerwowaliście.

2. Co to jest opłata podawcza?
Jest to opłata dla biura które w imieniu konsulatu przyjmuje dokumenty do ubiegania się o wizę do Rosji. Nie ma możliwości złożenia dokumentów bezpośrednio w konsulacie. Nawet pośrednicy muszą korzystać z usług biura podawczego.

3. Jak szybko można otrzymać voucher turystyczny do wizy do Rosji?

Voucher turystyczny można otrzymać już w dniu złożenia zamówienia.

4. Jakich dokumentów potrzebuję, aby uzyskać wizę do Rosji?

Paszport, zdjęcie paszportowe, wypełniony on line i podpisany wniosek wizowy, voucher turystyczny lub zaproszenie oraz ubezpieczenie.

5. Czy wszystkie pola we wniosku wizowym do Rosji trzeba wypełnić?

Wszystkie pola, które są wymagane dla danego typu wizy powinny zostać wypełnione. Jeśli potrzebujesz pomocy w wypełnieniu wniosku skontaktuj się z nami 533 450 533.

6. Na jak długo wydawane są wizy turystyczne do Rosji?

Wizę turystyczną do Rosji otrzymuje się maksymalnie na okres 30 dni. Upoważnia ona zwykle do jednego wjazdu na teren Rosji.

7. Czy voucher turystyczny to to samo co rezerwacja hotelowa?

Voucher turystyczny to nie to samo, co rezerwacja hotelowa! Jeżeli masz już voucher, firma wystawiająca powinna dokonać też rezerwacji hotelowej. Jeżeli go nie masz możesz uzyskać go za naszym pośrednictwem.

8. Czy mogę kupić sam voucher turystyczny, gdyż chce sam wyrobić sobie wizę?

Tak, za naszym pośrednictwem możesz kupić sam voucher turystyczny.

9. Chcę jechać do krewnych do Rosji. O jaką wizę powinnam się starać, prywatną czy turystyczną?

Wizy prywatne wystawiane są tylko na podstawie zaproszenia potwierdzonego przez rosyjski MSZ na wniosek osoby zapraszającej. Jeśli nie mamy takiego zaproszenia, najlepiej ubiegać się o wizę turystyczną.

10. Czy zaproszenie biznesowe do Rosji musi być w oryginale?

Przy aplikacji o wizę biznesową jedno- lub dwukrotną wystarczy kopia zaproszenia (dobrej jakości skan). Jeśli jednak ubiegasz się o wizę biznesową wielokrotną, należy posiadać oryginał zaproszenia.

11. Kończy mi się wiza biznesowa do Rosji, czy można ją przedłużyć?

Niestety przedłużenie wizy nie jest możliwe. Należy aplikować o następną wizę z nowymi dokumentami.

12. Czy mogę starać się o wizę wielokrotną do Rosji?

Aby starać się o wizę wielokrotną do Rosji powinieneś odbyć wcześniej jedną podróż do tego kraju i to w bieżącym lub ubiegłym roku.

13. Będę się przesiadał na lotnisku w Moskwie, czy potrzebuję wizę tranzytową?

Bez wizy można przebywać w strefie tranzytowej lotniska maksymalnie do 12 godzin, natomiast należy pamiętać, że nie można tej strefy opuszczać.

14. W przypadku których wiz do Rosji potrzebne jest zaświadczenie o tym, że nie jest się nosicielem wirusa HIV?

Zaświadczenie o braku nosicielstwa wirusa HIV potrzebne jest w przypadku ubiegania się o wizy pracownicze oraz naukowe.

KUBA

1.Czy karta turysty to to samo co wiza na Kubę?

Obywatel polski udający się na Kubę zobowiązany jest do posiadania wizy odpowiedniej do celu planowanego pobytu – tzw. karty turysty (Tarjeta de Turista). Karta turysty wydawana jest wyłącznie w celach turystycznych i jest ważna 30 dni od momentu przekroczenia granicy.

2.Jak długo będę czekać na kartę turysty?

Wszystko zależy od tego, na kiedy ją potrzebujesz. Możemy ją zorganizować dla Ciebie nawet w tym samym dniu.

3.Jakie dokumenty są potrzebne, aby wyrobić wizę na Kubę?

Wystarczy wypełnić wniosek wizowy na naszej stronie i załączyć skan lub zdjęcie paszportu ważnego co najmniej 180 dni po dacie zakończenia planowanej podróży.

4.Czy muszę się osobiście stawić w Warszawie, aby uzyskać wizę na Kubę?

Nie ma potrzeby osobiście stawiać się w Warszawie. Wyrabiając kartę turysty za naszym pośrednictwem nie musisz nawet wychodzić z domu. Wystarczy wypełnić wniosek i przesłać nam skan lub zdjęcie paszportu. Kartę turysty odeślemy do Ciebie kurierem.

CHINY

1.Dlaczego muszę wypełniać wniosek papierowy do Chin?

Ambasada Chin przyjmuje niestety wyłącznie wnioski papierowe, podpisane przez klienta.

2.Jakie dokumenty są potrzebne do wyrobienia wizy turystycznej do Chin?

Do wyrobienia wizy turystycznej do Chin wymagane są następujące dokumenty: wypełniony i podpisany wniosek wizowy, paszport (ważny co najmniej 6 miesięcy od daty zakończenia wizy i mający co najmniej 6 pustych stron), zdjęcie biometryczne, rezerwacja lotnicza, rezerwacja hotelowa.

3.Czy do Hong Kongu potrzebuję wizy?

Do 90 dni pobytu w Hong Kongu wizy dla obywateli Polski nie obowiązują.

4.Czy obcokrajowiec może się ubiegać o wizę do Chin w Warszawie?

Tylko obywatele UE mogą ubiegać się o wizę w Warszawie, ale muszą posiadać ważną kartę pobytu lub potwierdzenie zameldowania. Do pozostałych dokumentów dołącza się ksero karty, ale oryginał należy pozostawić do wglądu. Obywatele z poza UE powinni stawić się do konsulatu osobiście.

5. Czy mogę zmienić swój plan podróży po uzyskaniu wizy?

Wiza chińska jest ważna od daty wydania przez najbliższe 3 lub 6 miesięcy, dlatego w każdej chwili można zmienić plan podróży. Wiza wydawana jest na całe terytorium Chin, wyłączając Hongkong i Macao.

6.Mam zamiar odwiedzić najpierw Guangzhou, następnie spędzić 4 dni w Hong Kongu. Bilet powrotny mam z Pekinu. Ile wjazdów jest mi potrzebne?

Należy złożyć wniosek o wizę dwukrotnego wjazdu. Pobyt w Hong Kongu jest traktowany jako opuszczenie terenu Chin.

7. Nie mam biletu lotniczego ani hotelu, czy bez tego mogę ubiegać się o wizę do Chin?

Aby ubiegać się o wizę chińską, wystarczy posiadać jedynie rezerwację biletu lotniczego, którą możesz wykonać za naszym pośrednictwem.

ALGIERIA

1.Czy żeby wjechać do Algierii wymagane jest ubezpieczenie turystyczne?

Tak, aby uzyskać wizę do Algierii należy wykupić ubezpieczenie turystyczne, które obejmuje przynajmniej 35 000 EUR kosztów leczenia.

2. Potrzebuję ubiegać się o wizę biznesową. Jakie dokumenty są niezbędne?

Ważny paszport, wypełniony i podpisany wniosek wizowy, jedno zdjęcie, ubezpieczenie ważne na czas wyjazdu (można zakupić u nas) oraz zaproszenie na wyjazd w celach biznesowych w języku francuskim. Kopię zaproszenia należy wysłać bezpośrednio z Algierii do konsulatu w Polsce, a oryginał dołączyć do dokumentów.

3. Chcę odwiedzić swoich znajomych w Algierii, jaką wizę potrzebuję?

W tym przypadku staraj się o wize pobytową w Algierii. Do wyrobienia wizy potrzebne będą: ważny paszport, wypełniony i podpisany wniosek wizowy, aktualne zdjęcie, ubezpieczenie na czas pobytu w Algierii, a także zaproszenie od osoby prywatnej. Kopię zaproszenia należy wysłać bezpośrednio z Algierii do konsulatu w Polsce.

5. Jak długo trwa wyrabienie wizy do Algierii?

Każdy rodzaj wizy do Algierii można uzyskać w czasie od 7 do 10 dni roboczych od daty złożenia kompletu dokumentów w Konsulacie Algierii.

6.Ile wcześniej przed wyjazdem mogę aplikować o wizę do Algierii?

Najwcześniej o algierską wizę można się ubiegać na 3 miesiące przed planowaną podróżą.

INDIE

1. Czy wniosek wizowy do Indii można wypełnić ręcznie?

Niestety nie. Wszystkie aplikacje wypełniane są on-line.

2. Czy muszę osobiście składać dokumenty starając się o wizę do Indii, aby pobrali moje odciski palców?

Nie ma takiej potrzeby, korzystając z naszego pośrednictwa, nie będziesz musiał osobiście przyjeżdżać do Konsulatu Indii. Możesz załatwić wszystko bez wychodzenia z domu.

3.Czy można przedłużyć ważność wizy do Indii?

Niestety nie. Po upływie ważności wizy, należy wyrobić nową.

4. Jakie zdjęcie mam przykleić na wniosek do Indii?

Wystarczy standardowe, biometryczne zdjęcie paszportowe, z twarzą na wprost na jasnym tle, tak aby twarz zajmowała 70-80 % zdjęcia.

5. Kiedy najlepiej aplikować o wizę do Indii?

Najlepiej na miesiąc przed planowanym wyjazdem, tak, aby na spokojnie zdążyć ze wszystkimi formalnościami. Konsulat Indii nie przewiduje wydawania wiz w trybie ekspresowym.

WIETNAM

1.Co to jest promesa wizowa do Wietnamu?

Promesa to dokument, który gwarantuje otrzymanie wizy na lotnisku w Wietnamie. Promesa wydawana jest na konkretne daty, podobnie jak wiza. Właściwa wiza jest wklejana na jej podstawie po przylocie, ale tylko na trzech lotniskach w Wietnamie: Hanoi, Sajgonie (Ho Chi Minh) i Danang.

2.Czy muszę przyjeżdżać do biura, by załatwić promesę wizową do Wietnamu?
Cała procedura uzyskania promesy odbywa się on line, nie ma potrzeby dostarczania dokumentów do biura. Wystarczy przesłanie mailowo wypełnionego formularza.

3. Czy każdy aplikujący o promesę wizową do Wietnamu otrzyma ją?

Przeszkodą może być ważność paszportu krótsza niż 6 miesięcy. Problem będą miały również osoby poszukiwane przez policję oraz Ci, którzy naruszyli wcześniej przepisy imigracyjne.

4.Kiedy mogę wjechać do Wietnamu, jeśli mam już promesę?

Wjazd na teren Wietnamu jest możliwy w datach podanych na promesie.

5. Posiadam promesę wizową. Ile czasu będę czekać na lotnisku na wklejenie wizy?

Z reguły zajmuje to od kilkunastu minut do 2-3 godzin. Zależy od tego ile osób będzie oczekiwało na wklejenie wizy na podstawie promesy. Po przylocie należy udać się jak najszybciej do punktu Visa on Arrival.

6. Otrzymałem promesę wizową, na której znajdują się również nazwiska innych osób, dlaczego?

Wietnamski Urząd Imigracyjny wystawia promesy wizowe z wszystkimi aplikantami, którzy wypełnili wnioski wizowe w danym dniu. Jest to jak najbardziej prawidłowy dokument i nie trzeba się martwić, że będzie z tym jakiś problem.

KANADA

1. Wizy do Kanady nie są już potrzebne, dlaczego Państwo macie je na stronie?

Wizy do Kanady nie są już wymagane, ale istnieje inny wymóg wjazdowy dla obywateli Polski, tak zwana eTA (Electronic Travel Authorization). Dla większości naszych klientów eTA jest kojarzona z wizą.

2. Co to jest eTA do Kanady i ile jest ważna?

eTA, czyli Electronic Travel Authorization to rodzaj wymogu wjazdowego do Kanady, którym powinny się legitymować osoby przekraczające granicę Kanady drogą lotniczą. eTA jest ważna przez pięć lat lub do momentu wygaśnięcia ważności paszportu.

3. Czy można przedłużyć eTA w nowym paszporcie?

Niestety nie, eTA przypisana jest do numeru paszportu. Jeśli więc otrzymasz nowy paszport, znów trzeba ubiegać się o nowy dokument eTA.

4. Jak długo trwa wyrobienie eTA w celach turystycznych?

Wyrobienie dokumentu trwa zazwyczaj od 1 do 3 dni. Czasem eTA jest dostępna już po kilku minutach, a czasem dopiero po 3 dniach.

5. Czy muszę wydrukować potwierdzenie otrzymania eTA?

Nie ma takiego obowiązku, ale lepiej na wszelki wypadek wydrukować. Twoja podróż odbędzie się na podstawie paszportu, który podałeś podczas ubiegania się o eTA. Jest ona przypisana elektronicznie do tego paszportu.

USA

1. Czy rozmowa z konsulem jest obowiązkowa w przypadku aplikowania o wizę do USA?

Rozmowa z konsulem Ambasady Stanów Zjednoczonych jest obowiązkowa przy staraniu się o każdy rodzaj wizy. Ostatecznie to on decyduje o tym, czy wiza zostanie wydana, czy też nie.

Za naszym pośrednictwem uzyskasz pomoc w wypełnieniu wniosku, zgromadzeniu wszystkich niezbędnych dokumentów i zostaniesz umówiony na spotkanie z Konsulem.

2. W jakim mieście odbędzie się rozmowa z Konsulem Ambasady USA?

Jest możliwe umówienie spotkania w dwóch miastach w Polsce, w Warszawie i Krakowie. Na rozmowę w Krakowie czas oczekiwania jest krótszy.

3. Czy po zmianie nazwiska moja wiza amerykańska jest nadal ważna?

Jeżeli zmiana nazwiska nastąpiła na skutek: zawarcia małżeństwa, rozwodu lub decyzji sądowej, należy ubiegać się o nowy paszport. W momencie uzyskania nowego paszportu należy ubiegać się o nową wizę.

4. Mój paszport, w którym mam ważną wizę do USA, stracił ważność. Czy jest możliwość przeklejenia wizy do nowego paszportu?

Jeśli stary paszport stracił ważność, a jest w nim wklejona ważna wiza do USA, to podróżuje się z dwoma paszportami (starym i nowym).

5. Czy jeśli kupiłem bilet lotniczy lub wycieczkę do Stanów Zjednoczonych to na pewno dostanę wizę?

Wykupienie biletu lub wycieczki do USA nie stanowi gwarancji otrzymania wizy. Proponujemy jedynie założenie wstępnej rezerwacji za naszym pośrednictwem. Bilet będzie można wykupić po przyznaniu wizy.